Misstankar

Då är vi på väg till Åre. Skulle kunna säga att vid klockan halv tio som nu är vi lite mer än halvvägs och jag har bläddrat igenom alla bilder jag har på den här datorn för att bara rensa tankarna. Detta hjälpte självklart inte.

Till att börja med blev jag näst intill tokig då jag dels fick se bilder jag inte ville se egentligen. Bilder som just nu för mig är väldigt smärtsamma att se eftersom de får mig att blicka tillbaks till tider som just nu känns lyckligare än den situationen jag befinner mig i idag.

Det är sant som det är sagt: "Du uppskattar aldrig riktigt det du har, förrän du har förlorat det."

Sanningen är att jag uppskattade vad jag hade, men ett faktum är självklart att jag nu uppskattar vad jag en gång hade ännu mer för att jag just nu lider av dess frånvaro. Jag saknar ärligt talat allt kring det jag en gång hade.


Faktum är att jag talar om en väldigt specifik sak, det är inget tal om mitt liv eller en tonårings depressiva tankar som så varit fallet många gånger förut. Den här gången lägger jag väldigt mycket tid på att beskriva en särskild tanke och rekommenderar därför folk som är intresserade att läsa igenom och om dem inte förstår bara reflektera över vad jag skriver som något man bör tänka över.


Jag har blivit tilltalad att jag överdriver, man har kallat mig barnslig. Men jag förstår tydligen inte innebörden, inte den normala definitionen av det i alla fall. Faktum är att jag fortfarande står oförstående för dessa ord när jag reflekterar över dem händelserna som lett mig in den labyrinten jag befinner mig i just nu. Problemet är att jag inte finner min väg ut förrän jag hittat alla pusselbitarna, men de är spårlöst försvunna eftersom all möjlighet till att ens få kontakt med det orakel som håller mig i fångenskap från sanningen vägrar sammarbeta eftersom hon inte anser mig vara intressant nog. Det är vad jag fått höra, den enda ledtråden jag har är all historia jag fått uppleva samt frasen "folk tröttnar på varandra". Inget mer.

Jag står ganska obesluten över vad jag skall eller måste göra. Jag har uppskattat varenda sekund jag fått tillsammans med dessa händelser. Allt vi har eller inte har genomgått har skapat ett tycke och en känsla jag inte kan få bort bara genom att glömma.


"See the animal in its cage that you've made. Are you sure on what side of the glass you are on?"


Vad får en att ta beslutet för att bara sluta upp med att existera hos någon annan? Vad för ondskefull kraft kräver den övergivne personen att respektera det beslutet? Hur kan man behandlas på ett sådant vis utan att ens veta vad man har gjort för att ha försatt sig eller blivit satt i ett sådant läge?

Jag befinner mig sannerligen i en labyrint vars slut inte finns att se någonstans. Jag strövar och jag finner inget svar, jag försöker vara förstående men jag kan verkligen inte förstå. Frågan är om det finns något att förstå? Överdramatiserar jag eller är sanningen den att jag har gjort något. Är det hela bara en fråga om att svaret är en allt mer nalkande vinter av känslor kallare än döden själv eller är det en fråga om svek?

Vad som värre är att jag inte vet och lär inte veta. Mitt svar finns ingenstans att finna eftersom jag inte är tillåten att veta. Så vida jag inte konfronterar väktaren själv. Så vida jag inte går rakt fram och startar den avslutande striden.

Problemet jag räds över då är hur det skall sluta, jag vill finna slutet av tunneln men jag är inte alltid villig att betala priset för att finna min väg ut. Jag är en väldigt naiv människa, det kan jag definitivt medge. Jag vill komma ut med alla oddsen på min sida, jag vill sluta fred mot oppositionen. Jag vill inte förlora något varken moraliskt eller fysiskt. Men jag vet att risken är stor, fast väntar jag ut det hela kommer jag förlora det fysiska jag håller så pass kärt.

Än värre är att om jag tar det slutgiltiga steget, att jag faktiskt möter det jag fruktar så hårt skall försvinna från mitt liv för alltid, är det en stor risk att jag får blodad tand och förstör mer än vad jag kan rädda. Det finns mycket på spel och i mitt fall är fler odds mot mig än vad jag kanske är medveten om.


En av dem är att jag faktiskt anser överdriva. Jag vet inte vad överdrift är om jag själv anser det vara något som kan förändra några personers tillvaro på grund av en anledning jag inte ens ser som duglig. Jag förstår inte och kommer inte förstå tills någon förklarar för mig hur det verkligen ligger till.

Därför är slutsatsen nog, om jag inte får veta något snart kommer jag ta det sista slaget. Då kommer allt eller inget fram och någon kommer såras. Någon kommer att slängas tillbaks in till labyrinten och någon kommer att erövra nyckeln till gåtornas port. Någon kommer att ha avsmak för sin andre resten av livet och en annan kommer att sky sig själv för ett tag.


What to do?


Permanent

D

Jag kom hem tidigare än planerat idag. Tänkte att om jag ändå var hemma tidigt skulle jag kunna få lite arbete gjort så att jag inte behövde stressa de sista dagarna i veckan.
Jag slocknade på sängen eftersom jag hade världens magvärk och var dessutom utmattad av sömnbrist samt en onyttig dos socker.

Vaknar gör jag av att det är middag så jag går ner för att äta en väldigt god spagettiröra med bacon, sallad och annat, ganska enkelt men väldigt gott.

Det var inte förrän jag högg in i måltiden som jag insåg att på mitten av bordet stod ett levande ljus som brann i sin ensamhet. Hela idén med ett vitt levande ljus ensamt på ett körsbärsbord ger en väldigt stark kontrast åt händelseförlopp eller vad som skall sägas. Hela stämningen var sorgsen.
Jag lyfte på blicken frågandes, men innan det sades visste jag inombords. Jag visste men jag förnekade.

Vem var det som sade:
"Underskatta inte förnekelsens kraft, en dag kommer den vara din räddning."

Den personen känns för mig som en lögnare. Vad som sades sårade mig bara mer för att jag vägrade inse.
Runt femtiden på morgonen hade min älskade farfar Karl Pettersson somnat in efter en ytterligare dos av morfin, det sägs att efter för många doser av morfin somnar bara kroppen in eftersom den inte känner något och har därför ingen koll över vad som händer.
Oavsett, han försvann inatt. Jag var inte där, vi var inte där. Han dog helt ensam.
Inte nog med att ingen hann säga adjö från vår sida av familjen, mannen som satt vid hans sida var en från sjukhuspersonalen. Hans sista ord, sista andetag var åt en främling han aldrig hade träffat. Den stackars karln fick aldrig en chans att höra hur uppskattad han var.

Världen är hemsk.

Jag vet inte riktigt vad jag skall känna, på ett sätt kan jag känna lättnad över att jag inte måste ta något val över att missa min farfar eller skolan. Men å andra sidan skäms jag över att jag ens tänker tanken, han var min farfar. Jag fick aldrig vara vid hans sida den sista stunden. Han kom inte ens ihåg mig när han dog.

Det är märkligt.

Nu när jag sitter minns jag precis hur han brukade hämta mig från Flädie dagis, han brukade alltid stå i farstun och kalla på mig medans jag satt och åt mellanmål. Sedan gick vi den korta sträckan hem, han hade aldrig käpp utan var alltid en rakryggad karl med en väldigt vänlig och stolt attityd. Skall jag vara ärlig var han den farföräldern av de jag växt upp med som jag föredrog. Trots att han levde i Skellefteå och trots det faktum att jag bara såg honom kanske en två veckor per år.

Han brukade sitta vid vår gammla tv och titta på såpor och varje gång jag visade honom min rustning i plast hade han alltid någon ny fräsig kommentar att lägga om hur tjusig den var eller hur kul jag kunde ha i så många timmar.

Han var en väldigt munter man, även i sommras när vi sågs sista gången kunde han klappa i händerna och skratta bara han fick chansen, då var han 93 år.

Vad jag alltid kommer komma ihåg angående min farfar var hans om än inte speciellt fungerande men fortfarande unika klocksamling. Vissa klockor var i perfekt och nytt skick och andra var bara gammalt skräp. Han älskade de alla lika mycket. Men vad han älskade mer än att ha klockor var att ge bort dem till oss. Jag har ett dussin hemma liggandes på olika platser.

När han fortfarande var frisk och kry nog att resa själv fick jag en träsnidad båt med en ulldocka i som skulle se ut som en same. Jag var för ung för att förstå eller tycka om den men jag tog emot den leende i vilket fall som helst. Nu...
Jag återkommer efter att ha letat som ett fån men inte hittat båten. Det var det specifika minnet, den riktiga gåvan jag fick av honom och jag försummade den. Jag har antagligen lagt undan den att ruttna i något hörn där jag aldrig kommer att se den igen. Jag minns fortfarande texten:
"Till minne av farfar."

Vad fan skall jag ta mig till?
Inget är rätt, han dog ovetandes. Följaktligen var det väl det enda sättet eftersom han mot slutet blev dement. Han började glömma och minnet tränades inte, när jag var på besök trodde han jag var min storebror. Jag är inte ens säker på ifall han ens visste var han var den sista stunden.

Jag älskar dig, jag älskade dig och jag saknar dig så mycket att det gör ont. Att jag var så ignorant att jag kunde tänka tanken att jag skulle kunna undgå detta utan en tår. Det var trots allt med dig jag gick hand i hand från dagis, det var med dig jag talade om fantastiska ting bara ett barns sinne kunde framföra eller ens tänka på.

Pappa berättade för mig att häromdagen när någon hade frågat hur det stod till hade han viftat med handen och med ett leende visat tummen upp. Han var positiv mot slutet.

Han dog ensam.


En inte speciellt mörk vardag blir ett flyktigt helvete!

Tummen upp!

Varför?
För att jag fått besök av en god vän kanske? Jo det är en bra anledning. För att jag handlat in lite grejer inklusive presenter till vänner? Möjligen.
Har jag missat något?

Vad sägs om det faktum att jag misstänker en annan god vän till mig vara en lögnare. Det borde väl ta meritlistan. Att jag skickar lite sms för att se vad som pågår, inget svar. Sedan när man ringer är denne människa plötsligt upptagen och har ingen som helst aning om att sms väntar. Intressant, sedan är det en sak till som är lurt. Jag har bjudit hem denna goda vän men personen kan inte komma och vägrar totalt att komma.
Jag försökte vara anonym och jag misslyckar säkert totalt med det men såklart var jag tvungen att uttrycka min frustration. Det är inte lätt att känna mig eftersom jag är paranoid angående vad folk tycker ibland. Tyvärr, om jag har fel ber jag redan nu om ursäkt även om jag vet att det inte räcker. Det är jäkligt enkelt att se ur någon annans vinkel och bara skrocka åt det hela men när man väl är "in the zone" så är det en annan femma!
Jag antar att jag bara är nojjig.
Men för att bara citera en text som uttrycker lite vad min nojja handlar om:

"If the light died away
When all things come to an end
Is there so much left to be
When you can't see me"

Det borde klargöra lite över vad jag är så rädd över. Plain and simple ultralogisk emilegocentrisk situation. Ganska enkelt med tanke på att jag skrivit ovanstående text själv.

Nej men det är nog något jag kommer över inom de närmaste timmarna. Eller kortare tid perhaps.
 

None


Men det är fortfarande inte tummen upp riktigt. Inte än.

Vad sägs om det faktum att jag har en älskad farfar, en sådan som man bara har en av. Ett sådant praktexemplar av farfar råkar vara över 90 och ligger just nu för döden praktiskt taget. Nu är det ju självklart att jag vill träffa min älskade farfar innan han går bort för ett sista farväl av minnen jag aldrig kommer återse. Vad sägs om det faktum att han bor i Skellefteå? Så praktiskt taget kommer mina föräldrar att åka hemifrån för att de har jobb de kan ta ledigt från men jag har en skola som sätter mig på pottan pga prov och inlämningar samt uppsatser.
Och jag vet att om jag följer med kommer jag inte få något gjort, får jag inget gjort kommer jag inte in på IB. Det handlar om min framtid eller mitt samvete. Jag orkar inte med mitt samvete som enligt mig eller enligt mid egna samvete redan är väldigt befläckat med skuldkänslor. Jag vill verkligen vara vid min farfars sida fram tills slutet.
Åker jag inte är jag förlorad.
Åker jag är jag förlorad rent situationsmässigt eftersom jag inte kan fullfölja mina studier, även om jag gjorde de hade jag ändå inte kunnat skicka de eftersom det inte finns någon tillgång till internet dit vi skall. Det vore i så fall att ta sig till närmaste internetcafé och hoppas på det bästa.
Jag tyckte tidigare idag, eller igår att det inte var någon större sak. Det var ungefär de orden jag använde när jag talade med min gode vän som var och hälsade på.
Problemet nu är att mina känslor har hunnit ikapp mig, inte ens min manliga och barnsliga stolthet kan hindra mig från att känna mig ganska osäker och förlorad.
Till råga på allt en skön blanding av nojjighet, jag vet faktiskt inte varför men jag känner bara som den här veckan kommer bli ett stort hål av problem. De enda glädjestunderna kommer vara de jag inte spenderar i telefon eller vid datorn.

GLHF



Underskatta aldrig förnekelsens kraft. Jag trodde att jag skulle kunna se dig minst en gång till, en gång till innan jag förlorade dig för alltid.
Döden är naturlig, den kommer när den vill och alla skall dö. Men saknaden för de som lever är desto värre. Tja, detta kommer väl bli min oficiella tack och hejdå förklaring. Patetiskt att det skall bli via text på en sida du aldrig någonsin kommer läsa eller viste om att den fanns.
<3