Kom igen grabbar!




Tjo allesammans!

Nu är jag tillbaks (igen) och väldigt glad för en gångs skull!

Fast klaga det skall jag!

Jag har efter en kväll vid datorn sökt mig runt lite på olika sidor där folk bloggar om sitt liv. Jag kan verkligen inte annat än att stirra över vad jag ser.
Försök att gå in på "blogg.se" och sedan försök att hitta en enda blogg som inte handlar om mode för tonårstjejer eller kvinnor över tjugo. Visst visst, inget illa ment mot dessa exemplar som beskriver vad de har på sig för dagen eftersom det alltid finns någon som är intresserad av detta och det är inget mig emot. Jag har ärligt talat inget emot folk som talar om mode. Men om jag skall försöka klargöra vad jag vill ha sagt, leta lite till så kommer du in på bloggar skrivna av 30-åriga kvinnor, jag poängterar, kvinnor om deras liv och annars om mammor samt deras liv.

Börjar någon förstå vart jag vill komma?

Antagligen inte. Vid det här laget sitter väl vem som helst och funderar vad tusan jag vill ha menat, jag har inget emot ambitiösa tjejer/kvinnor som bloggar, jag njuter av att läsa eftersom det är en avkoppling och vilket kön som skrivit det jag vill läsa spelar ingen som helst roll.

Men vad jag hade velat unna mig lite oftare skulle i så fall vara bloggar skrivna av killar/män samt deras vardagar och deras reflektioner för om sanningen skall fram är vi väldigt lata när det kommer till att vara seriösa. Vi trivs med att kommentera snuskiga eller totalt urspårade historier på flashback men vi kan inte ta och sätta oss framför en dator någon halvtimme för att reflektera över dagen eller över flickvännen?

De som gör detta: Bra jobbat! Tummen upp! När jag väl finner er skall jag se till att kommentera era bloggar.

Men för de som föredrar Lunarstorm eller debatter på Aftonbladet måste jag tyvärr utropa ett litet bu. Ni får göra vad ni vill men det vore något alldeles extra om ni skrev lite här också för allvarligt talat, och jag tror inte jag är den enda, har många fått nog av egobilder på bilddagboken eller kåta killar på Lunar. Vi har tröttnat  på moralgubbar och deras tycken om politik på Aftonbladet (finns dock några stycken som fortfarande roar mig och som jag följer). Vi vill ha mer blogg och mer vardagsliv! Jag vill i alla fall detta!

Bra jobbat tjejer! Ni har totalt dominerat ut det manliga könet från blogg.se, det finns män som skriver. Definitivt! Men inte ens i närheten så många som ni tjejer och inte ens i närheten så många män som läser andras bloggar. Är vi lata eller har vi bara en extrem ovilja? Är det manligare att ta sig en bärs och sätta sig framför någon p-rulle eller ett bilmagasin? Skall vi verkligen hålla oss till de typiska fördomarna eller skall vi visa världen att vi också kan?

Det minsta ni män kan göra är att kommentera det här inlägget för att visa vad ni tycker ;)
Kvinnor är också väldigt väldigt välkomna, after all, ni står för 80% av den läsningen jag unnar mig på blogg.se!


Det oförglömliga

"What would you do if you woke up and all was gone?


Jag har ingen aning varför jag skriver detta eller hur lång min historia kommer att bli. Faktum är att jag faktiskt inte har någon aning om varför jag skriver den här berättelsen överhuvudtaget. Förvänta er inga stjärnskott och definitivt inga applåder för er del att ni läst något av det jag skrivit eftersom det antagligen ändå inte är läsvärt.


Mitt namn är Stig, bara Stig. Det är namnet jag blivit kallad hela mitt liv och det är även det namnet som kommer att finnas på min gravsten.

Själklart skriver jag detta av en anledning, som en förklaring. Som allt annat här i livet föredrar jag korta, raka och precisa valmöjligheter. Jag vill ha snabba svar och jag vill även göra det enkelt för mig. Det skall inte vara något komplicerat i mitt liv eller också så hoppar jag i sjön. Sådan är jag och sådan har jag alltid varit. Det enkla med den här historien är att den är så självklar och genuin på sitt vis, det är inget annat än det perfekta beviset för den polis som någonsin får för sig att leta bland mina anteckningar. Man skulle kunna säga att det här är det sista jag skriver innan jag sätts antingen bakom lås och bom eller också på ett psyksjukhus.

Vart jag vill komma eller om jag bara föredrar att hoppa ut genom fönstret på andra sidan rummet i det här sjaskiga lilla motellet, det har jag ännu inte bestämt. Jag vet bara hur lite jag har kvar att leva för och vad jag har förlorat. Jag vet nu, vad jag inte visste innan, hur lätt små klumpiga val i livet kan leda till något stort träsk du aldrig kan ta dig ur. Jag fann mitt, och där förblir jag i en evighet. Ironi? Sarkasm? Knappast. Bara ren och simpel ärlighet.


Allt började för ungefär en vecka sedan. Inte så mycket mer än det, till och med att berätta detta kommer vara oerhört enkelt.


Jag har hitills levt under lagens trygga vingar, betalat mina skulder och deklarerat in skatten i tid som alla andra. Mitt jobb som VD för ett mindre företag i mellersta Sverige vars största uppgift är att tillverka pappkartonger av alla slag är inget direkt man skryter om för sina släkt och vänner varje lördag kväll. Mitt liv har präglats av små problem och stora ömma stunder med min fru Johanna eller Hanna som jag föredrar att kalla henne. Tillsammans fick vi en underbar son vars namn var Jakob, han var våran största juvel och glädjestund här i livets mörka intervaller.

Man kan kort sagt säga att jag har levt den typiske svenskens liv, eller kanske en alltmer sällsynt dröm med tanke på problemen med invandringen och ekonomin vilket jag inte skall lägga mig så mycket i eftersom det är helt och hållet orellevant med vad jag vill berätta.


Till att börja med var det en lördag kväll och jag hade efter en god middag fått för mig att jag var på gott humör. Därför ringde jag min son som för stunden var på en buss på väg från någon födelsedagsfest, det var ganska sent på dygnet som ni kanske förstår, och hans svar var lika entusiastiskt som det var drucket. Inget emot drickandet förstås eftersom jag själv var i hans ålder och bättre att han smakar på alkoholen nu efter att han blivit myndig så att han lär sig sätta gränser istället för att driva omkring på nattklubbar utan någon kontroll. Hade han varit under arton hade jag min själ aldrig tillåtit något liknande. Men alla måste vi ta oss "en jävel" någon gång och det var kanske inte min roll som far att se upp för Jakobs privatliv längre.

Jag tog bilnycklarna till Volvon, ja en Volvo, som jag inte hade bytt däck på ännu och eftersom det var vinter gjorde jag ett väldigt dumt val. Misstag nummer ett, eller två egentligen eftersom jag lät Jakob dricka en sådan kopiös mängd starkdryck utan att faktiskt veta hur berusad han var men det tar vi senare. Jag satte mig som sagt i bilen och såg att bilens varningsskärm var på, den ville vänligt informera för mig att det var något ok på gång med bromssystemet. Detta var för mig en petitess som definitivt inte skulle finnas mellan mig och min sons hämtning. Misstag nummer två, eller tre.

Efter att jag körde ut på vägen insåg jag att Jakob nu måste ha gått av bussen för ett bra tag sedan, jag visste inte riktigt var han befann sig och jag hade ingen mobil för att ringa honom. I vanliga fall hade jag inte gjort något liknande heller så detta räknar jag inte som ett misstag utan som något förekommande även om ni kanske gör det.

Så slutligen växlar jag och lägger i fyran, jag är nu alltså uppe i en åttio kilometer per timme. Det är trots allt en landsväg.

Utan att det faktiskt står klart för mig vad som händer smäller något till genom rutan och sedan hoppar bilen. Jag lägger hela min vikt mot bromspedalen och stannar så tvärt att bilen nästan slår runt. Jag stiger ut för att undersöka skadorna på bilen först såklart eftersom jag trodde att jag hade kört på ett villebråd vilket inte var fallet.

Det var min son.

Min kära son som jag älskade mer än allt annat i hela världen, han hade varit så drucken att han inte ens hade tänkt tanken på att använda en ficklampa eller reflex när han begav sig ut i mörkret. Nu var det jag, hans egna far, som hade hans blod på mitt samvete. Jag var en mördare, vare sig jag logiskt sätt var oskyldig så var det jag som hade tagit en ung mans liv.

Jag vet inte hur länge jag bara satt där, panikslagen med en bitter blandning av chock samt sorg. En djup sorg.


Självklart hade en sund människa ringt ambulansen samt polisen på två röda. Nu visar det sig att när det gäller liv, död och sitt eget skinn är inte alla människor människor. Vad jag försöker säga att det är dessa situationer som definierar oss som människor, jag var inte en av dem.

Efter att jag kommit över chocken, efter att sorgen slagit sin djupa och eviga rot i min plågade själ, då började jag tänka på mig själv och mitt liv. Det var självklart att jag skulle klandras för det här mordet, med all rätt. Det var jag som skulle få sitta av detta brott och förlora resten av det jag höll kärt i mitt liv. Utan att veta något så hade jag avslutat mitt liv vid den stunden som jag tog min sons, skillnaden mellan oss två var att hans liv var utplånat. Mitt liv skulle sakta tyna bort bakom flera lager betong och en del stålrör. Jag var dömd.


Så jag tog mig till flykt. Vad jag hade i bilen var min plånbok med ett körkort, kontanter, kreditkort och dylikt. Jag hade en extra jacka och en liter bensin i en reservtank. I handsfacket hittade jag även en Bob Dylan cd skiva och en instruktionsmanual med Volvons alla funktioner.


Jag tog beslutet att oavsett vad jag gjorde skulle det stå mig dyrt om de hittade mig. Jag hoppade helt enkelt in i bilen efter att jag mödosamt släpat min sons lik ner i diket. Sedan körde jag norrut.

Det var varken varmt eller bekvämt att sitta i min stol just då. Skuldkänslorna och sorgen älte mig inifrån samtidigt som kylan genom den trasiga rutan förvandlade mig till en glasspinne. Efter tretton timmars oavbrutet körande med fyra stop för påfyllning av bensin var jag slut. Klockan var två på eftermiddagen dagen efter olyckan och ännu hade ingen polis letat efter mig, det bästa var att ingen hade hitills sagt något om min sons lik, varken på tv eller i tidningarna. Jag beslutade mig därför för att köra in på en verkstad för att få rutan lagad.


Mannen framför mig var en ilsken typ, en sådan som man visste hade en fruga som vänstrade med grannen. "Gräset är alltid grönare på andra sidan."

Han grymtade åt mig att det skulle ta fyra dagar för bilen att bli klar, jag svarade artigt att jag inte hade så mycket tid på mig. Han svarade abrubt och irriterat att han inte hade tid att "fixa" en trasig ruta på plats såvida det inte var ett riktigt nödläge vilket han tydligen redan hade bedömt att det inte var. Jag försökte att få denne man på bättre tankar och efter ett tag lyckades jag, han insåg kanske hur det stod till med min hälsa. Eller så var det helt enkelt den kollosala bonusen jag gav honom i förskott. Jag tror på en kombination.


Efter sex timmars sömn och fyra kofeintabletter senare, jag överdoserade, var jag på god väg igen. Mitt mål var oklart även för mig men jag visste att om jag fortsatte i den här stilen så kanske, bara kanske, hade jag en chans att undfly mitt öde. Problemet var att jag tyvärr inte kunde undfly mig själv.

När jag anlände vid Karesuando, för de som inte vet är detta en av de nordligaste städerna i Sverige och även känt som en alldeles utmärkt plats för mat och husrum innan man tar sig över till Finland, var klockan fem på morgonen följande dag. Jag sov i min kära Volvo och vaknade klockan åtta av att min telefon ringer. Såklart hade jag slagit på den av misstag efter att min bil blev lagad och sedan dess hade min fru försökt att få tag på mig över trettiotvå gånger.


Ni får ursäkta detta hastiga brev, men när som helst kan jag bli tagen av vem som helst eftersom jag sedan två dagar tillbaka är välkänd över hela Sverige som "Volvomannen" vilket jag finner väldigt klychigt.


Jag stannade i Karesuando i fyra dagar. Fyra dagar av yttre lugn men innre plåga, mitt samvete ville inte ge mig någon som helst ro. Det hela slutade med att jag blev temporärt galen, kunde inte sova och såg syner från natten samt annat påhittat om hur jag mördade och körde över folk. Jag fann mig inte förrän tre dagar senare när jag låg i badkaret med en cigarett, jag röker inte vanligtvis, och insåg i det läget att jag hade legat just på samma ställe i fyra timmar. Det var då jag förstod, vad som än hände var det mitt liv jag förhalade och det var även mitt liv som gick till spillo.


Missförstå mig rätt, jag saknar min son otroligt mycket och jag förbannar mig för min feghet. Jag vill verkligen få allt ogort och ifall Gud hade kunnat ge mig den chansen i pant för min förmåga att se eller vad som helst hade jag gjort det. Men nu när inga tecken finns att hitta eller någon utväg finns att se kan jag inget annat göra än att försöka gå vidare.


Efter Karesuando förflyttade jag mig till Kiruna och det var ungefär där jag suttit tills nu. På ett sjaskigt motell. Mobilen har jag gjort mig av med för längesedan och mina pengar på kreditkortet är slut då de har spärrat det. Som tur var hann jag ta ut en större summa i Stockholm innan jag förflyttade mig norrut vilket gav mig lite tid eftersom polisen antagligen sökte på fel ställe. Det ända som kunde få fast mig var min Volvo, men den körde jag ner i en flod igår. Jag är nu nästan helt laglös och jag vet ingen utväg, jag är väldigt dålig på komplicerade sitauaitoner. Receptionisten har antagligen ringt någon som vet vem jag är vid det här laget och i vilket fall som helst kan jag inte lämna lägenheten då min bild står i så gott som varje tidning. Att byta identitet är därför ingen vidare bra idé det heller.


Nej som sagt mina vänner, livet är inte alltid som man vill. Mitt liv tar antagligen slut här och därför får jag i förväg säga farväl. Min framtid är ännu oklar. Det enda som jag faktiskt kan slå fast är att jag är helt tom innuti. Jag har inga som helst känslor överhuvudtaget, ingen rädsla och ingen smärta. Bara en djupt inrotad ångest som kommer att finnas hos mig för resten av mitt liv.


Någon knackar på dörren"




Författare: Emil Pettersson

DS

Fallande objekt

Jag antar att den här bloggen förväntas av några få vara en artikel om vad som händer i Gaza.
Jag får tyvärr göra dessa nämnda personer en aning besvikna när jag meddelar att jag definitivt inte kommer att göra detta eller inte så länge jag har den åsikten jag har idag.

Nu kommer många reagera på det jag skriver men praktiskt taget så bryr jag mig inte om vad som händer i Gaza just nu. Om du frågar mig kan de skjuta varandra hur mycket de vill, det finns ingen god eller ond sida.
Vad jag bryr mig om och kommer att bry mig om är definitionen varför de utkämpar detta krig och hur de går tillväga. Därför skulle jag antagligen börja fokusera på folket som dagligen dör av ingen orsak, som martyrer för ett krig utan någon mer än en religiös betydelse som nu omvandlats till en politisk sådan. Jag skulle ha börjat dra på om definitionen av ondska och moral samt vilken idioiti dagens värld har lett oss in i.

Så om jag hade sammanfattat alla krig hade jag inte sagt att någon hade rätt eller fel (idag) då båda sidor faller under min kriterie av mord, för det är dem. Mördare av oskyldiga, civila, vad man än vill kalla dem. Sen vad de gör på sin fritid angår inte mig.

Nu skall jag återgå till mer lokala problem.

Jag skall sätta mig tvärt emot och fråga efter rättvisa samt förutbestämda val som inte ligger i våra händer.

För det första, det kan omöjligen finnas någon rättvisa. Hade det varit en rättvis värld hade jag varit hemma på mitt rum vid en dator eller en bok med ett tryggt och gott samvete. Nu är fallet sådant att jag befinner mig en bra bit hemifrån vid en dator jag kommit över tack vare en väldigt trevlig personal, vakandes över något som aldrig mer skulle inträffa. Var är rättvisan?
Hade det funnits rättvisa i världen hade jag legat där, försvarslös och försvagad. Hade det funnits en rättvisa hade det varit jag som fallit offer för min kropps påfrestande attacker. Varför? För att jag har gjort så mycket mer för att förtjäna detta än vad denna stackars människa någonsin eller kommer någonsin att göra, då skiljer det oss tolv år emellan.

Nu väntar det mig ett antal sömnlösa timmar av oro, jag kan inte klaga på det eftersom jag mer än gärna hade offrat en vecka. Men det är oron jag inte tycker om, att ständigt behöva oroa mig för att något händer, att jag kommer stå där utan att veta ut eller in för att sedan förlora det jag håller så kärt på jorden. Det finns verkligen inget att vara tacksam över i detta fall, för mig att jag lever och är riktigt frisk, men inte för personen intill. Hade jag kunnat, hade jag varit medveten om vad som skulle komma och vad som skulle ske för de närmaste fyra åren hade jag försökt att göra det som hände ogort. För det är trots allt ett faktum jag aldrig kommer undan.

Det var, är och kommer vara mitt fel.

För alltid.

För övrigt så vet du att jag älskar dig och jag sviker aldrig din sida. Jag kommer stå här om det så krävs till min egen dödsdag. Du betyder så mycket och mer än vad mina ord någonsin kommer att kunna beskriva. Utan dig hade jag inte ens varit hälften av den jag är idag. Därför, är ditt liv av högre värde än mitt. Därför förtjänar jag att ligga där och inte du.
Vad jag fruktar nu, vilket jag antagligen inte borde för logiskt sett kommer det gå bra, är att du aldrig kommer att få läsa detta.

Diamanter

Nu tänker ni: "Ännu ett gnällinlägg?"
Ni har förvisso rätt, på sätt och vis. Det här är däremot ett väldigt speciellt inlägg då det skrevs på min mobil med hjälp av det inte alltför pålitliga T9 när jag satt på bussen hem. Here we go:

Som jag tidigare nämnt har jag aldrig riktigt förstått hur vi i Sverige ibland kan kalla varandra för medmänniskor. Vi är så isolerade från tid till tid att vi glömmer att se oss om för varandra eller hälsa ens. Vore du i vilket land som helst i Europa hade folk hälsat artigt på dig när du gick på gatorna mot din destination, kanske t.o.m. berättat vägen om du råkade nämna det för dig själv eller för någon annan. Denna värme och kärlek är för längesedan borta i Sverige. En av många anledningar till varför jag från tid till tid inte ser någon mening i det här samhället, varför jag ibland bara inte orkar. Folk lever inte fullt ut, de bara existerar.

Det är då jag önskar mig att försvinna från detta landet, flytta till ingen annanstans än Polen för jag anser det vara bättre där.

Så vad förväntar jag mig av att flytta utomlands? Att jag skall vara lycklig 24/7? Att jag skall finna glädje bara genom att finna mig i ett samhälle jag föredrar där jag anser dess folk vara varmare och mer bemötande? Nej, det vore en lögn att påstå något annat.
Hela tanken vore som vilken ungdom som helst hade resonerat, att undkomma det hemska i Sverige.
Nej, där ljög jag. jag suktar efter vad som skulle kunna ses som en viss förändring i vardag och livsstil.
För att inte anspråka det tidigare nämnda om hur mycket varmare jag anser folk vara, hur bemötande jag anser att de är. Jag känner mig mer som en del av ett broderskap när jag är i Polen. I Sverige är jag en sak, en sådan där "skällerochbits" som rör sig i skuggorna från skola till hem. Inget illa ment mot mina goda vänner då ni alla är undantag, ni har lyckats trotsa de svenska normerna.
Men för övrigt blir folk nästan rädda när man frågar dem om något. De stirrar förvånat på dig och frågar "va?" samtidigt som deras ögon skriker "Vad fan vill du? Lämna mig ifred! Jag har bråttom". Det är något jag påträffat inte en, utan tjugo eller trettio gånger som jag kan minnas. Faktum är att vi är så stolta och fängslade i våra normer och principer att vi inte ens känner igen våran näste även om han står mitt framför nosen på oss. Det här är så extremt deprimerande. Sedan har vi mage att seriöst (seriöst, då skämt är skämt och dessutom väldigt underhållande) påstå att vi har det bättre än Polen. Självklart, ekonomin är bättre. Vi har bättre sjukvård. Mer prylar i allmänhet men vi saknar ett hjärta.
Men det är på väg att förändras för Polen. Om tio, tjugo år kommer vi inte längre kunna skratta åt Polens infrastruktur då Polen har höjt sig mirakulöst under de senaste åren. Vi har lägre arbetslöshet än länder som Spanien och Finland, enligt WTO (Världsturistorganisationen) har Polen stigit från plats 27 til plats 7 bland Europas mest besökta länder. Polen är på väg uppåt och det är bara vi som inte inser det.

Polen har ett bättre bemötande än svenskar, jag menar såklart inte mina vänner eftersom de är just anledningen till varför jag kommer stanna.
Nu låter jag månne lite naiv eller ungdomsaktig. Men hos mina vänner har jag funnit en sådan kärlek att ingen kamratskap i världen skulle kunna få mig att flytta just nu.



Där slutade mitt mobilinlägg då jag inte skrev mer pga jag var tvungen att gå av bussen. Ändå lite läsvärt tycker jag :)

Hopp

Innan jag ens börjar på dagens eller kvällens tema vill jag att alla som någonsin kommer bry sig om att läsa det här inlägget bara ignorerar faktum att jag ännu en gång kommer att bryta mot mina egna regler. Jag tror att jag längre fram i tiden kommer att bli tvungen att förklara mig eller i alla fall omdefiniera vad jag verkligen menar och tycker.
Förklaringar, förklaringar och förklaringar... Det krävs alltid en förklaring för vad man tycker och man måste alltid förklara sig i alla situationer för att på bästa möjliga vis uppfattas rättmäktigt och trovärdigt eller vad det nu än är som skall vara målet. Men jag är trött på att förklara för döva öron och jag kommer därför absolut inte förklara mig på något vis under bloggens gång för jag tycker inte det behövs. På sätt och vis är det här inlägget en förklaring och därför anser jag inte att jag måste förklara specifika delar ännu tydligare.

Med det sagt.

Jag kunde inte sova. Eller snarare sagt, jag kunde inte somna om. Hela livet kretsar kring överlevnad och överlevnad i sin enklaste form är mat och sömn. Sömn som i sig borde vara det medlet som är lättast att nyttja då vi naturligt sätt sover väldigt lätt är något jag under de senaste åren kämpat med. Tänk er att anstränga sig för att ens kunna somna, att försöka göra en jäkla massa förberedelser för att inte vakna gång på gång under en natt. Men att ändå vara pigg dagen därpå, så mycket som man kan för kung och fosterland.

Hur som, jag kunde inte somna om. Allt jag bara låg och tänkte på var nya dikter (som självklart frammanades i mitt huvud och mina tankar) samt nya texter till noveller, låtar etc. Det andra som kretsade i mitt huvud var tusentals minnen av människor jag älskar, saknar, trivs med och hatar. Mitt liv i revy. Tredje var ansikten, ansikten på folk jag aldrig ens träffat och ansikten på folk som jag själv kommit på. Ansikten som för mig uppenbarligen inte sade något alls förutom att de bara fanns där, framför mig, stirrandes ut i det tomma intet. Det slog mig på något väldigt långsökt och omöjligt sätt, att dessa människor kunde lika väl ha varit ansikten jag hade träffat eller som jag kommer kunna träffa i en snar framtid om jag gör något av mitt liv.
Ännu mer långsökt var det jag skall komma till nu.

Har ni någonsin funderat över om ni faktiskt har det ni verkligen vill ha?

Självklart är detta en väldigt individuell fråga. Många svarar ja, många inser efter att de svarat ja, att de kanske inte har precis vad de alltid drömt om hela sin barndom eller hela sitt liv. Andra är så besatta eller bländade av kärleken, vilket jag ser som något positivt i det här sammanhanget, att det inte finns något bättre svar än just ja.
Sen har vi ju skaran av folk som säger nej.

Nu skall jag även tillägga att det vi alltid velat ha eller drömt om att ha sedan urminnes tider inte behöver vara en specifik sak utan kan vara en känsla eller ett minne. Det kan vara din partner eller en leksak, kanske ditt livsverk eller bara en gammal film.
Det kan vara allt.
Nu frågar jag dig, har du verkligen det du önskat dig hela ditt gågna liv?

Om du nu tänkte att du faktiskt hade det är jag väldigt glad för din skull, verkligen. Är du i min ålder är jag ännu lyckligare vilket du självklart också är, för inte många har på en så kort livstid åstadkommit det de vill ha. Somliga vet inte vad det är de saknar eller önskar ännu.

Låt oss nu vända rampljuset mot skrivaren igen, mig.

Vad jag reflekterade över var att visst, allt jag önskade mig som liten/yngre i form av saker har jag alltid lyckats få tag på förr eller senare med hjälp av mina föräldrar eller diverse småjobb jag funnit under min tid som ungdom. Dessa har ju bidragit med en viss kassa som jag spenderat på allt en naiv tonåring någonsin har kunnat begära. Men trots det, har jag ännu inte funnit precis det jag söker efter.
Vad jag söker efter är inget minne, ingen perfekt värld eller världsfred. Vad jag söker efter är något man inte kan köpa för pengar (som vanligt vann Shakespeare igen, livets ironi) utan något som måste åstadkommas.
Vad jag söker efter är en känsla av ett inre lugn i en kombination av ultimat lycka och en viss stolthet. Vad jag, eller vad jag tror alla söker efter förr eller senare är, någon form att åstadkomma ett stort dåd som gör mig stolt för att jag lyckades dels för att jag kanske inte vågade eller kanske för att det bidrog till något bättre, och dels att någon håller av en.
Inte som en vän, detta har jag och är väldigt tacksam över trots att jag kanske inte visar det alltför ofta. Vad jag söker efter är något bortom gränserna av vänskap, detta är inte bara kärlek utan en kombination jag själv inte lyckats lista ut ännu. Eftersom jag inte lyckats lista ut det vet jag ännu inte vad jag själv vill och detta bidrar kanske till en stor osäkerhet över dels känslor och dels handlingar.

Som jag sade förra gången "jag älskar, men jag är för stolt eller dum för att säga det", är en sanning jag ibland önskar att jag inte berättade för någon. Men hur kan man bli av med sin största svaghet om man inte erkänner den?
Nej svaret är att visst, som alla andra älskar jag, men jag älskar en kombination som finns i fler än en person och som tillsammans blir en ej existentiell siffra. Den går inte att lägga ihop likadant som det är omöjligt att finna Ms. eller Mr. Perfect. Det finns inte. Jag talar inte om ytliga saker eller attityd utan personligheter.

Så, ända sättet för mig att bli lycklig är om jag gifter mig med en schizofren?

Skärp dig för i helvete....

Svar uppskattas :)


Gravitation

När jag sitter här vid en stund av ensamhet jag så länge sedan glömt fanns, måste jag medge att det känns rätt. Men inte bra.
Varför yttrar jag mig såhär undrar säkert någon? För att jag inte står ut kanske, för att jag är för stolt eller dum för att erkänna något bättre.
Inte för att det finns många som läser min blogg, den är för seriös och innehåller för mycket text vilket jag förstår till fullo. Men det ger mig all rätt att gnälla hur mycket jag vill för jag löper ingen risk att någon skall kommentera och skriva något i stil med "Nej så skall det inte vara!" eller "Emil du har fel!" eftersom de antingen vet hur mycket jag hade brytt mig och därför inte unnat sig det besväret eller för att dem inte ens är inne och läser vilket jag inte heller begär men men... Min poäng är väl att det känns som om den här bloggen är beroende av att jag lägger upp hänvisningar till den på bilddagboken och ofta får jag respons de tre till fyra dagarna som bilden syns men inget mer. Jag är väldigt tacksam för den stunden jag får men det hade ju varit trevligt med någon som faktiskt läste mina texter och kanske konfronterade mig med dem för varför annars skriver jag överhuvudtaget? Det är inte så att jag själv är den bäste av alla besökare som lämnar kommentarer på era bloggar, och det ber jag om ursäkt för, men jag läser de i alla fall. De jag blir hänvisad till via hemsidor, msn osv. Men det är inte det viktiga just nu, ville bara poängtera att jag har rätt att gnälla.

Det är otroligt hur sociala vi är, verkligen. Någon stor poet hade väl grundat alla våra problem på vårat behov efter hur sociala vi faktiskt måste vara för att inte falla i depression. Tja, jag är social. Men jag lever även efter mina standarder och jag unnar mig tid att umgås med folk jag trivs med och som förhoppningsfullt trivs med mig. Men idag, som jag tidigare nämnde, kom jag hem fullt belåten då jag till och med hade träffat en av mina bästa två vänner som jag håller av väldigt mycket och som jag dessutom inte hade sett på länge som det slog mig rakt i skallen. Jag kände bara inte för att göra något men jag kunde inte heller bara sitta.
Så jag skrev och skrev deprimerande texter, inte för att det hjälpte, sedan började jag laga mat, se filmer, smsa folk som inte svarade (antagligen för att jag smsade runt halv tolv men men) och sedan komponera musik. Jag blev helt tokig av ensamhet. Men ändå hade jag tidigare under dagen varit världens lyckligaste människa.
Det är varken logiskt eller rättvist men det verkar som om ingen i vår ålder undkommer depressionens mörka mantel, men jag har ingen som helst anledning för att vara deprimerad. Eller så har jag och vill inte säga eftersom det inte är någon som lyssnar på bloggen och jag orkar inte skriva om det för det känns bara så fördomsfullt att vika ut sig på något så billigt som internet eftersom många gör det och därför är just detta sättet på något vis det sämsta.

Så vad gjorde jag till slut?
Jag vet inte, för slutet har inte kommit än och jag sitter här bara för att skriva av mig än en gång. Bara för att slå ihjäl de där extra tio minutrarna.

Jag är dessutom väldigt, väldigt yr. Har inte sovit så bra senaste nätterna, inget att klaga över bara att inse och försöka bekämpa, men detta är en ursäkt och en anledning att be om ursäkt till er mina vänner för att detta inlägget kan vara lite felskrivet och aningen tossigt. Det finns självklart fler termer bakom att jag skriver väldigt så att säga oorganiserat och svamligt som är ett väldigt modernt uttryck för slarv. Jag är inte mig själv helt enkelt, faktum är att jag knappt kommer ihåg vad jag skrev i början av det här inlägget. Det är som om mina tankar bara rinner ut genom mina händer till en skärm vars innehåll snart kommer att blottas på ett nät så stort att ingen levande varelse någonsin sätt dess gränser.

Nåja, vad skall man säga. Det var längesedan, och faktum att jag välkommnade den här känslan direkt för att jag på något sätt njuter av det (kan skildras från människans krav efter uppmärksammhet och jag antar att ingen är annorlunda på det viset, inte jag i alla fall som trivs med att blogga och sedan få en massa beklagelser, men jag gissar att det är så livet är och att jag också behöver uppmärksammhet och folk som tycker synd samt tar hand om en likt jag så många gånger klagat på er att ni vill för mycket av detta och för det ber jag nu om ursäkt då jag ärligt talat förstår innebörden. Så vida man inte vill ha för mycket, det är aldrig bra) och det kan inte hjälpas.

Ärligt talat vet jag inte vad som är fel och vad som är rätt. Jag känner så mycket men ändå så lite. Jag har isolerat så mycket men jag vill för mycket. Jag har så många känslor och jag älskar, jag älskar men det får antagligen (och beklagligen) aldrig någon någonsin veta eftersom jag är för dum och för stolt för att göra något åt det. Kärleken är dock inte den avgörande faktorn utan en liten minoritet för varför jag sitter här och grubblar halvt yr och halvt nedsövd av dålig sömn. Jag vet inte ens varför jag genom ett blogginlägg lyckats bryta mot alla mina egna regler bara genom att klaga på mig själv. Men jag gissar att allt jag skrivit hitills har varit om hur jag tolkat allting och hur jag ville att allt skulle vara så tekniskt sätt är jag den största egoistiske jäveln av alla människor jag någonsin träffat eller levt med i hela mitt patetiska lilla liv. There, I said it. Tyck eller tyck inte om det, ert val.

Och ändå, även om jag kommer må såhär en dag till, eller varför inte två. Så kommer jag att fortsätta leva mitt liv glad som aldrig förr för att jag är för dum eller för stolt (igen) att försöka visa min sårbara sida. För guds skull, senast jag grät för att jag var deprimerad över mig själv var för två år sedan och inte så särkilt länge sedan när min bror återigen hamnade på sjukhus av förklarliga själ. Faktum är att jag just nu undrar när han kommer tillbaka eftersom jag saknar honom så otroligt mycket.

Nu förstår jag inte ens själv varför jag gnäller eftersom det finns så mycket fler människor som har det så mycket värre än jag och som hade gjort vad som helst för att vara i min position men det skall vara så synd om just mig. Det vore bara bäst om jag höll käft och hängde mig just nu, hade inte varit saknad tills någon upptäckte att jag inte kom till skolan dagen efter eller att jag inte svarade på ett sms efter någon vecka.
Okej nu tar jag väl i antar jag, saknad hade jag säkerligen blivit eftersom jag har så underbara vänner (detta säger alla ungdomar men den här gången menar jag det) men det hade tagit tid innan någon ens insåg att jag var död.
Men att dö är inte min plan.
Min plan är att leva och att vara tacksam över vad jag har och över mina möjligheter som jag för tillfället inte utnyttjar på det viset jag bör och kan göra. Min plan är att än en gång hålla käften och bara leva för det är jag bäst på. Min plan är att lägga mig och faktiskt somna den här gången. Min plan är att ringa vilken person jag hittar först i min telefonbok och sedan bara säga att jag saknar denne. Min plan är att återgå till det normala.
Men jag kommer inte klara det utan lite hjälp, jag hoppas att för en gångs skull, kommer den här texten att träffa rätt människa. Den människan kan vara vem som helst, det är bara jag som vet vem.

Nåväl, dags att hitta något annat vis att fördriva tiden med. Något viktigt sätt att slå ihjäl några timmar på. Om du känner att du orkar, så ring mig någon gång. Om inte, strunt i det, jag kommer ändå ha glömt det här och antagligen så kommer jag även vara världens muntraste på måndag när du träffar mig eller någon gång i framtiden. Så bry dig inte. Eller gör det. Ditt val.

Familj och sånt

By the people and for the people


Nu har jag spenderat tre dagar hos min familj och mina morföräldrar i Mrozowa Wola, Polen. Vad jag har kommit att inse efter en tids uppmärksamhet är hur perfekt varje familj vill visa sig för den andra.


Min polska sida av släkten består av fem systrar, varav en dog när jag var fyra, samt deras familjer som varje sommar och vinter besöker sin mor och far. Modern och fadern som då är min mormor och morfar bor på en liten bondgård i mitten av byn Mrozowa Wola, en timmes färd från Warszawa.


Varje syster har sin familj att ta hand om, en av dessa systrar är självklart min mor.

Problemet är att hur väl vi än känner varandra och hur väl vi än vet om varandras brister försöker systrarna på något envist eller desperat vis visa upp "sin" familj för resten i ett försök att bevisa sin goda uppfostran eller bara för att inte skämma ut sig själv, detta är ännu oklart.
Följaktligen uppstår det en del onödiga och pinsamma för att inte säga stressrelaterade situationer där varje syster skäller ut sin man eller säger till sitt barn vad de borde och inte borde göra, men gud förbjude ifall någon sa till dem vad de borde göra såvida det inte är en annan syster eller deras egna föräldrar som har något att antyda eftersom de är på samma nivå i den viktiga familjekedjan.


På något vis är detta ändå inget problem eftersom det krävs någon form av status i familjen för att den stora balansen i släkten skall upprätthållas, man behöver trots allt överhuvuden och tjänare rent metaforiskt i alla lägen.
Det jag bara inte kan förstå är däremot hur desperat och envist dessa syskon försöker rätta till alla misstag för att visa sin familj i bättre dager än den andres, som om våra liv vore en stor tävling om vem som har lyckats bäst för två föräldrar som ändå redan har valt sina favoriter, inte bara efter hur de uppfört sig utan också efter vilket kön de varit samt kroppsbyggnad och utseende.
Detta kan ses som kränkande eller stötande på något vis och jag anser själv att det är fel men vi väljer alla våra favoriter efter utseende, uppförande samt ifall det är en kvinna eller man, pojke eller flicka. Därför är detta helt naturligt.


Samma problem har jag uppenbarat i kyrkan, hur folk återvänder dag ut och dag in till en kyrka i byn för att motta guds barmhärtighet och förlåtelse när de gör samma synd dag ut och dag in.
Detta är något de är fullt medvetna om men som de ändå begår om och om igen för att sedan ångra det inför gud. T.ex. vet jag av en massa skvaller för att inte tala om skitsnack som kretsar runt i byn, dessa glåpord eller beskrivningar av näste person har ju uppstått av någon form av svartsjuka eller bara avsmak vilket i sig ses som en synd.
Varför för i helvete återvänder samma människor dag ut och dag in till en kyrka när de sedan länge förlorat sin betydelse?


Om det krävs rättfärdighet för att komma till himmelen, då finns där inga människor att skåda. Är det kärlek som för oss vidare klarar vi oss knappt.
Är det ärlighet kan jag redan nu påstå att vi hör alla hemma i helvetet.

Varför skapar vi en religion (eller följer en redan skapt religion av högre makter) med så höga standarder att vi uppenbarligen redan vid tidig ålder (8 var min då jag minns att jag själv begick min första stora synd medvetet) kommer att förlora och förvisas till vad som än anses vara botten i kedjan av allt heligt. Detta är för mig både obegripligt och oförståeligt.


Vi var inte skapta för att leva ett fredfullt liv, både det goda och det onda lockas fram hos en människa under dramatiska förändringar och dramatiska situationer.
Vi krigar, slåss, konsumerar, mördar bara för att skapa en förändring i vardagen. Som Dostojevskij själv sade var att ifall vi människor hade levt enligt principer Bibeln skapat hade vi alla förr eller senare begått kollektivt självmord eller bara förlorat oss själva till en gråaktig vardag.
Vi skapar musik, vi skapar våra egna problem som ibland inte ens existerar bara för att skapa den förändringen vi behöver för att känna oss glada eller att vi har åstadkommit något. Ibland gör vi väldigt hemska saker och ibland offrar vi oss för någon eller något annat.
Vi filmatiserar händelser för att själva drömma oss bort från verkligheten till något annat, bättre, mer intressant. Notera att bättre inte tvunget betyder bra för våran hälsa eller andras hälsa utan en förändring på antingen positivt eller negativt stadie.


Vi skvallrar om folk som gjort spännande och ibland hemska saker för att vi antingen finner detta väldigt intressant eller för att vi vill vara i deras skinn och uppleva dessa situationer, vem har ärligt talat inte önskat någon gång att vara modell eller riktigt rik?
Vem har inte velat vara en superstjärna som bara spenderade pengar på lyxiga bilar, tjejer, sprit, kokain ja allt som finns att hämta vilket är lite olika från person till person, men faktumet kvarstår. Vi vill alltid ha dramatik och inte någon gråaktig vardag.


Detta är ett faktum och inte längre ett påstående.